Plan voor nieuwe wijk rond landgoed Zeldenrust

Een dorpsvernieuwingsplan met zo'n zestig nieuwe woningen én een grondige restauratie van landhuis Zeldenrust aan het Dorp. Projectontwikkelaar Arjan Verstoep presenteert een ambitieus plan voor een hele nieuwe woonwijk bij Benschop-Dorp.

"Als het allemaal lukt, kan dit een geweldige impuls voor de Benschopse dorpsgemeenschap betekenen", zegt de Schoonhovense projectontwikkelaar, eerder architect van onder meer het succesvolle dorpsvernieuwingsplan Dorp 66 in Polsbroek.

Voor eigenaar en bewoner Jan van Bruchem van het historische, vervallen rijksmonument Zeldenrust is het plan de oplossing voor een probleem dat jarenlang als een molensteen om zijn nek hing. Zijn agrarisch bedrijf op het landgoed dat al generaties in de familie is, heeft geen toekomst wegens gebrek aan mogelijkheid tot moderniseren. Het verpauperende landhuis is eigenlijk niet meer geschikt voor bewoning en behoeft dringend renovatie. Maar de middelen daarvoor kan Van Bruchem onmogelijk alleen opbrengen. Slopen voor nieuwbouw mag niet: het is een rijksmonument.

Boerderijstijl

Door de verouderde bebouwing op het landgoed te laten plaatsmaken voor een keur aan nieuwe woningen en appartementen, in 'boerderijstijl' zodat ze passen in de dorpse omgeving, kan wél het benodigde geld op tafel komen om Zeldenrust in oude luister te herstellen. Er komen dan appartementen in het landhuis en het naastgelegen koetshuis, als ook in diverse blokken daarachter.

,,Het is een beetje vergelijkbaar met Huis te Vliet in Lopikerkapel. Een monument dat iedereen prachtig vindt en graag wil behouden, maar dat in de huidige staat niet meer voort kan", zegt bewoner Jan van Bruchem (bijna 52). Jaren heeft hij geworsteld met de vraag wat er met het landgoed en zijn eigen toekomst qua wonen en werken moest gebeuren. Van Bruchem heeft geen broers of zussen en geen kinderen. Er is geen opvolger voor het agrarisch bedrijf. ,,En het is ook niet toekomstbestendig'', zegt Van Bruchem, houder van melkkoeien en vleesvarkens.

Zeldenrust

Vanaf de oorlog konden mijn ouders
het qua onderhoud niet meer de baas

Jan van BruchemHij is geboren en getogen op Zeldenrust, in 1850 gebouwd als dokterswoning. Een voorvader van zijn moederskant kocht het in 1881 om er een boerenbedrijf van te maken. Daarna ging het over van generatie op generatie. ,,Maar vanaf de oorlog konden mijn ouders het qua onderhoud niet meer de baas'', zegt Van Bruchem.

Bij het nieuwbouwplan is ook het perceel met boomgaard van de buren Daalhuizen betrokken. De andere buurman, Floor van Os, wil niet meedoen. Ontwikkelaar Arjan Verstoep en de gemeente hopen in november een informatieavond voor inwoners te beleggen. Zij willen de behoefte peilen aan het soort woningen.

Er is ruimte voor senioren- en starterswoningen, tweekappers en grondgebonden woningen en een ontmoetingsruimte. Het beheer komt in handen van een stichting, die tevens eenvoudige dagelijkse zorg aan ouderen kan bieden. Zowel gemeenteraad als provincie moeten instemmen met het plan.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad - Karin Verhoef 

Terug naar de nieuwslijst

Geïnteresseerd in samenwerking?

Neem contact op: info@verstoep.nl 0182 - 32 01 11

Alle contactgegevens
© 2019 Verstoep | WEBSITE DOOR REPROVINCI