Gemaal P01 Ridderkerk

Functioneel vs uitstraling

Gemaal P01 Ridderkerk

De uitdaging in dit project was het creëren van een gebouw met een bijzondere uitstraling, terwijl het gebouw een functie krijgt die alleen een vierkante gesloten ruimte vereist. Vanwege de mooie zichtlocatie langs de Rotterdamseweg moest het een bijzonder, herkenbaar en duurzaam gebouw worden. Het programma met rioolpompen en een vuilwaterkelder vraagt echter om alleen een functionele ruimte. Om tot een bijzonder concept te komen is het volume gekanteld en als een kunstwerk op een sokkel in het water gezet. Door de kanteling richting de Rotterdamseweg en de Benedenrijweg opent het gebouw zich aan de zichtzijden. Hierdoor is het mogelijk van buitenaf in de pompkelder van het gemaal te kijken, dit wordt ’s avonds extra versterkt door de gekleurde LED verlichting in de kelder. Door de positionering richting de omliggende wegen en door het gebouw in het water te zetten vormt het gebouw een interessant object en worden voorbijgangers betrokken bij het functioneren van het gemaal. Tegelijkertijd schept deze plaatsing in het water een praktische afstand tegen vervuilingen.

Door de positionering richting de omliggende wegen en door het gebouw in het water te zetten vormt het gebouw een interessant object en worden voorbijgangers betrokken bij het functioneren van het gemaal.

Als gevelbekleding zijn duurzame cassettes van cortenstaal toegepast. Cortenstaal is een weervast staal dat door toevoeging van andere metalen zichzelf beschermd door een vaste roestlaag. Er is gezocht naar een materialisering en kleurstelling die zowel past bij de strakke en robuuste vorm van het gemaal als bij zijn natuurlijke omgeving. De meerwaarde van cortenstaal voor dit project is dat het continu licht van kleur verandert, afhankelijk van het weer en de vochtigheid. Die verandering doet mee met wat er in een park gebeurt, de gevel verandert net als zijn omgeving mee met de jaargetijden waardoor het een boeiend geheel is geworden.

Geinteresseerd in samenwerking? Neem contact op:

info@verstoep.nl
0182 - 32 01 11

Volg ons op

Gerelateerde projecten